KEZELÉSEK

Manuálterápia

Kézzel végzett speciális diagnosztikai és terápiás fogásoknak az együttese, amelyek a mozgató rendszer visszafordítható működési zavarainak vizsgálatát és kezelését foglalja magába a gerincen és a perifériás végtagízületeken.

További információ

Részletes anamnézis és funkcionális vizsgálat után szegmentális mozgásvizsgálatot végzünk a csigolyák vagy a végtagi ízületek területén a kialakult funkciózavarokat felkutatva. Ennek alapján különböző terápiás fogásokkal mobilizáljuk a beszűkült mozgásirányt, ezáltal megcélozva a fájdalomcsillapítást.
Manuálterápiás kezelést minden esetben kiegészítjük otthoni gyógytorna feladatokkal, így tartós fájdalom csillapítást és funkciójavulást érhetünk el.
Manuálterápiával kezelt leggyakoribb kórképek:

 • Lumbágó/derékfájás
 • Nyaki és háti fájdalmak
 • Váll problémák, befagyott váll
 • Csípő/térd/boka fájdalom

McKenzie Módszer

Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdjük, amivel meghatározzuk a fájdalom okát. A beteg speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatását.

További információ

A beteg tehát nem passzív, hanem aktív résztvevője a kezelésnek. Ennek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program. Ezután ergonómiai tanácsadás során átbeszéljük, mire kell figyelni az ízületvédelem során. Az otthonra adott gyógytorna gyakorlatokat a kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzésére.
McKenzie torna különösen hatékony zsibbadással, kisugárzó fájdalommal járó porckorongsérvre, becsípődésekre, lumbágóra, ísiászra, különböző eredetű nyaki és derékfájdalmak kezelésére.

Schroth terápia

A gerincferdülés (scoliosis), a Scheuermann betegség és egyes tartáshibák speciális kezelési módszere.

További információ

A terápia során a gerinc maximális nyújtott állapotában egy ún. forgató 3D légzés segítségével a gerinc korrigált állapotának elérése, és ebben a megtartott helyzetben végzett izomerősítés és nyújtás. A módszer által nem csak az oldalirányú görbületeket kezeli, hanem a csigolyák elcsavarodása miatt kialakult bordapúpot is korrigáljuk.
A gyakorlat segítségével kialakult korrekciós “testtudatot” a páciens a mindennapi teendőibe beépíti, ezért a terápia 24 órás kezelést is jelenthet.
A korrekcióval csökkenthető a rendellenes görbületek mértéke, esztétikailag szebbé válik a törzs.
A gerinc, illetve mellkas deformitások kezelése mindig egyénre szabottan történik, mivel nincs két egyforma gerinc és gerinc-deformitás.

Stabilizáló tréning / Core tréning

A stabilizáló tréning során a stabilizáló mély belső izmok (Core izomzat) erősítését célozzuk meg, a feszes izomzatot pedig nyújtjuk.

További információ

Ezáltal az izmok és ízületek közötti optimális egyensúlyt visszaállítjuk. A tréning segítségével a gerinc stabilitásának megbomlása esetén a gerinc melletti mély izmok ereje helyreáll.
Alkalmazási területek:

 • Gerincsérv utáni állapot
 • Lumbágó, instabil gerinc
 • Túlerőltetett gerinc
 • Csigolyák elcsúszásával járó elváltozások

Kinesio-Taping

A bőr a legnagyobb kiterjedésű szervünk, amely a külső ingerek befogadására rendkívül érzékeny.

További információ

Ez a terápia befolyásolja a bőr-, izom-, ízületi tok receptorait, szalagokat, nyirok utakat.
A tapasz nem tartalmaz semmilyen gyógyszerészeti hatóanyagot, hatását a megfelelő helyre, megfelelő feszességgel és módon történő felragasztása adja.
Kifejezetten más terápia kiegészítéseként alkalmazva a leghatékonyabb, de önmagában is jótékony hatású.
Sportsérülés, ficam, rándulás esetén fájdalomcsillapításra és a stabilitás elérésére, fájdalmas és gyulladásos tünetek enyhítésére alkalmazzuk.

Baleset, műtét utáni rehabilitáció

Baleset, műtét után az izmok gyengülnek, az ízületi mozgásfunkció csökken.

További információ

A rehabilitáció során célunk a szövődmények megelőzése, a mozgásképesség visszaállítása, izomerősítés, nyújtás és az ízületi funkciók helyreállítása.
Utókezelésre szinte minden műtét, törés, szalag-, izom sérülés, zúzódás, húzódás után szükség lehet.

Fitmummy szülés utáni (posztnatális) tréning

A várandóság során a csontos képletek és a szervek pozíciója megváltozik. A lágyrészek (izom, kötőszövet) megnyúlnak, melyek a szülés során sérülhetnek is. Ezen folyamatok miatt a szülés után nem ritkán izom és ízületi diszfunkciók alakulnak ki az anyukák testében. A regeneráció során az esztétikai megjelenésen kívül a legfontosabb, hogy egy jól funkcionáló, stabil, fájdalommentes mozgató rendszert alakuljon ki.  

További információ

A tréning során első lépésként a has- és gátizomzat regenerációját, a légzésminta rendezését, a testtartás javítását célozzuk meg.

A második lépésként a medence-ágyéki gerinc területének stabilizáló erőedzését végezzük eszközökkel.

Az utolsó lépésben a mindennapokban használt funkcionális mozdulatainkat tanuljuk újra, mely a teljes testet igénybe vevő gyakorlatokból áll.

A következő kórképeknél tud segíteni a terápia:

 • hasizom szétválás (rectus diastais)
 • vizelettartási problémák (stressz inkontinencia)
 • szervsüllyedések (hólyag- és/vagy méhsüllyedés)
 • derék és medenceízületi fájdalom

Adatvédelmi Tájékoztató

©2020 Végh Ágnes Minden jog fenntartva.

IMPRESSZUM